ФА „Филип Кутев“ с концерт на „Фолклорен извор 2022“

ФА „Филип Кутев“ с концерт на „Фолклорен извор 2022“
Третият от поредицата концерти на големите български ансамбли ще бъде на ФА „Филип Кутев“. След представянето на ансамблите „Пирин“ и „Тракия“ на 06 август публиката на „Фолклорен извор 2022“ ще може да гледа спектакъла на един от най-представителните ни фолклорни състави. Концертът ще се състои от 20.00 часа на открита сцена в комплекс „Фолклорен извор“ с. Царевец с вход свободен. „Фолклорен извор“ ще бъде закрит на 7 август (неделя) от 19.30 ч. на площада в с. Царевец с концерт на орк. „Канарите“. Цялата програма на фестивала е с вход свободен.
Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев , както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света.
Дейността на Ансамбъла по своеобразен начин възражда, съхранява и разпространява тази древна и красива традиция, като същевременно влага нови творчески идеи при въплъщаването й. От създаването си до днес Ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България и в десетки държави по всички континенти.
Днес името на ансамбъла олицетворява високо майсторско изпълнение на музикалното и танцувално народно творчество, професионализъм и българщина.
За нас е чест, че в журито на фестивала е следовника по родствена линия и професионална реализация, дъщерята на именития Филип Кутев – проф. Елена Кутева.
Още по-голяма чест е, че за втори път фестивалната ни сцена ще бъде домакин на най-популярния български ансамбъл.
Очаквайте още информация за програмата на „Фолклорен извор 2022“.