НЧ Светлина

НЧ „Светлина – Царевец 1927“ е създадено от група ентусиасти начело с Александър Баронов в далечната 1927 година. В самото начало развива само библиотечна дейност. През 1958 година е построена сграда на читалището в центъра на селото. Създава се театрална трупа, народен и естраден оркестър, танцови състави.

След демократичните промени през 1989 година дейността на читалището намалява като проявите са спорадични. През 2000 година се слага ново начало в развитието на библиотечната дейност и художествена самодейност. Постепенно се създават детски и младежки танцови състави „Царевска китка”, оркестър, група за народни песни „ Изгрев”, група за изворен фолклор и група за стари градски песни „Чар”.

През следващите години групите участват в различни фестивали на местно и национално ниво като на редица от тях заемат призови позиции.

Читалището в новата си история работи усилено по редица културни и социални проекти с цел да развива културния живот на селото и материалната си база.

Читалището е един от основните организатори на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”. Фестивалът се провежда в летния театър, част от читалищната сграда, който беше основно ремонтиран през 2010 година, със средства на местната земеделска кооперация ППОК „Изгрев 93“.

На 15 март 2012 година НЧ „Светлина – Царевец 1927” печели националния конкурс за инициатива на годината на Платформа АГОРА. Сред петдесет участвали и десет номинирани, читалището бе отличено като категоричен победител за инициативата си създаване на етнографска сбирка и провеждане на Първи Национален фолклорен фестивал „ Фолклорен извор”.

На церемонията по награждаване читалището бе отличено и с още една значима награда а именно грамота на Министерство на културата за принос в развитието на читалищното дело в България.

 

Председател: Вера Блажева

Секретар: Хризантема Колева

Библиотекар: Маргарита Атанасова