„Гласове на традицията“ ще открият „Фолклорен извор 2022“

„Гласове на традицията“ ще открият „Фолклорен извор 2022“

Десети МФФ „Фолклорен извор“ ще бъде открит с концерт на едни от най-извисените гласове в българския фолклор. Церемонията по откриване на фестивала, която ще се състои на 3 август от 19.00 часа в летния театър на с. Царевец включва концертно изпълнение на фолклорен ансамбъл „Цветята на Телеорман“ от Румъния и българския ансамбъл „Гласове на традицията“.

„Гласове на традицията“ е професионална вокална формация за старинна българска фолклорна и църковна музика. Основана е през 2019 година в София и събира на едно място пет поколения гласове. В състава на формацията влизат дългогодишните солисти на хора при Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио Калинка Вълчева, Олга Борисова, Калинка Згурова, Радка Алексова, Василка Дамянова. Те са сред най-ярките и дългогодишни солисти на радио-телевизионния хор, гастролирал по света под името „Мистерията на българските гласове“ и звучат в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие. Мъжкото присъствие е на квартет „Светоглас“, основан от Даниел Спасов и Милен Иванов, също дългогодишни солисти на „Мистерията на българските гласове“. Във формацията са включени и млади фолклорни дарования, лауреати на национални и международни конкурси и фестивали. Това са Весела Порчева, Лина Мачева, Нина Арнаудова, Таня Митева, Юлия Гатдерова, Елизабет Кънчева.
В репертоара на формацията звучат автентичен и обработен фолклор, хармонична и полифонична музика, църковни аноними, древни монодии, хармонични църковни произведения, шедьоври на православното музикално изкуство.
За първи път в професионалните фолклорни музикално-сценични форми, „Гласове на традицията“ съчетава женски и мъжки тембри.
Диригент на формацията е Милен Иванов.
Изпълнителите от „Гласове на традицията“ са гастролирали в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка, участвали са и в международни етно проекти, получили световно признание.