20-та Национална среща-семинар на ЦИОФФ България

20-та Национална среща-семинар на ЦИОФФ България

Медиа:


Сдружение „Фолклорен извор“ взе участие в 20-та Национална среща-семинар на ЦИОФФ България, която се състоя на 15.05.2021 в София. Останалите участници бяха над 90 изтъкнати хореографи и специалисти в сферата на българския фолклор от цялата страна. Зам.-министърът на културата Весела Кондакова приветства от името на министъра на културата проф. Велислав Минеков и от свое име участниците във форума. Всички гости бяха поздравени и от Филип Босан – Президент на Световната организация CIOFF със специално видео съобщение.

Сред официалните гости в срещата бяха и г-н Станислав Почекански – Председател на Сдружение на българските музикални и танцови дейци, Борис Вълков – доайен в българската хореография, г-н Юрий Борисов – Председател на Фондация „Пътеки“. Сред присъстващите гости бяха и: г-н Генчо Генчев – кмет на Община Свищов и организатор на Национален Фолклорен Фестивал “Фолклорен извор”, с. Царевец, член на ЦИОФФ България и носител на “Златната кобилица” за 2019 г., г-жа Мария Недялкова – Зам. кмет на Община Силистра, г-н Любчо Василев – Зам. Председател  СБМТД, д-р по етнохореология Ивайло Първанов – Директор на МДФФ София – член на ЦИОФФ, г-жа Дилиана Диканска – Директор на МФФ Рила ни гледа, член на ЦИОФФ и г-н Христо Димитров – председател на Управителния съвет на Асоциацията на хореографите в България. Гости бяха и носителите на нашата ежегодна награда “Златната кобилица” на ЦИОФФ: Румян Занев, носител на “Златната кобилица” за 2011 г., Борис Вълков, , носител на “Златната кобилица” за 2013 г., Красимир Савов, носител на “Златната кобилица” за 2015 г., Стоян Господинов, носител на “Златната кобилица” за 2017 г., Асен Павлов като худ. ръководител на Ансамбъл „Чинари“, носител на “Златната кобилица” за 2018 г. и Димитър Манов, носител на “Златната кобилица” за 2019 г.

НС на CIOFF® България удостои с Наградата “Златна кобилица” за цялостен принос в опазването и полуляризирането на българското нематериално културно наследство за 2020 година:

В категорията за личност:

Г-жа Дина Колева – художествен ръководител на Представителен ансамбъл “Бистрица” с. Бистрица.

В категория за институция:

Представителен ансамбъл “Бистрица” и “Бистришките баби” в лицето на г-н Стефан Маджаров – Председател на НЧ „Св. Цар Борис 1 -1909“ с. Бистрица.

НС на CIOFF® България удостои с Наградата “Златна кобилица” за цялостен принос в опазването и полуляризирането на българското нематериално културно наследство за 2021 година:

В категорията за личност:

Г-н Станимир Иванов – художествен ръководител на Представителен фолклорен ансамбъл “Северняци” и Представителен фолклорен ансамбъл “Северняче” гр. Попово.

В категория за институция:

Международен фолклорен фестивал “Фолклор без граници”, град Добрич в лицето на г-н Йордан Йорданов – кмет на община Добрич и г-н Стоян Господинов – директор на фестивала.